We krijgen tegenwoordig krijgen we steeds meer te maken met de digitaliserende wereld. Dit is een interessante ontwikkeling die onze moderne tijd kenmerkt. Hoewel de computer al zo’n 80 jaar geleden werd uitgevonden, gebruiken we hem nog elke dag. Met wat aanpassingen en verbeteringen natuurlijk. De computer en de computertaal zijn een belangrijk onderdeel geworden van onze samenleving en we kunnen ondertussen niet meer zonder. Websites zoals Google zouden niet bestaan zonder programmeurs en developers.
Onopvallend
Vandaag de dag is voor de meeste dingen die we doen een computer nodig. Op werk, school, in de vrije tijd, noem het maar op of we kijken wel naar een vorm van een scherm. Bij het opstaan zet je je wekker uit op je telefoon, eet je je ontbijt terwijl je het ochtendnieuws kijkt op de tv en zet je je kopje koffie met dank aan het koffiezet apparaat. Wat dat koffiezetapparaat in het rijtje doet? Die maakt ook gebruik van een computersysteem. Bijna elk huishoudelijk apparaat maakt gebruik van een interne computertaal om zo te weten wat er moet gebeuren als jij op het knopje drukt. Hier hoeft geen volledige javascript developer aan te pas te komen, maar toch worden er linkjes en codes ingevoerd om het apparaat werkend te maken. Er zit best een verschil tussen koffie schenken en het openen van de waterbak.
Hulpmiddelen
Na je ochtend routine stap je waarschijnlijk in de auto onderweg naar werk. Tegenwoordig hebben auto’s allemaal wel een computer aan boord. Of het nou direct zichtbaar is, zoals bij een tesla, of verstopt zit achter het dashboard. Daarnaast kun je gebruik maken van een navigatiesysteem tijdens je rit, door middel van het systeem in je auto, google of je tomtom. Hierbij hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat dit allemaal computerprogramma’s zijn, maar wanneer is de laatste keer dat jij de anwb kaart uit de deur heb gepakt om te kijken waar je naartoe moet? We worden allemaal afhankelijk en dat is helemaal niet erg. Deze hulpmiddelen zijn er om gebruik van te maken.
Achter de schermen
Tenslotte kom je aan op werk. Tijd om je laptop te pakken of je computer op te starten. Nu kan het echte werk beginnen. Je maakt gebruik van microsoft office, google en het bedrijfssysteem. Deze programma’s zijn allemaal ontwikkeld door programmeurs, van python tot java developer, er zit altijd iemand achter. Hoe emotieloos of robotachtig computer allemaal ook lijken, we moeten niet vergeten dat iemand hier heel veel werk in heeft gestopt. Natuurlijk worden de computers tegenwoordig allemaal gemaakt door de fabrikant op de lopende band, maar 80 jaar geleden heeft iemand dit toch echt zelf uitgevonden. Hedendaags zijn er nog steeds mensen die onze digitale ervaringen innovatief proberen te verbeteren.