Van Lissabon tot São Paulo: de onontdekte wereld van het Portugees in internationale zaken 

Zaken doen in het buitenland

Share This Post

De Portugese taal, vaak over het hoofd gezien in vergelijking met andere wereldtalen zoals Engels, Spaans of Mandarijn, heeft een stille maar significante impact op de wereldwijde zakelijke arena. In dit artikel duiken we in enkele interessante aspecten van zowel het algemene Portugees als het specifieke zakelijke Portugees. 

Historische wortels en hedendaagse invloed 

Portugees, een taal die oorspronkelijk uit het kleine Europese land Portugal komt, heeft zich over de hele wereld verspreid. Mede door de koloniale geschiedenis is het nu de moedertaal van landen op verschillende continenten, van Brazilië tot Mozambique. 

Zakelijk Portugees: een unieke flair 

Wat zakelijk Portugees interessant maakt, is de bijzondere mengeling van formele en informele stijlen. In Portugal zelf is de zakelijke taal meestal formeel en traditioneel, terwijl in Brazilië de toon vaak veel informeler is, zelfs in een zakelijke setting. 

Culinair en zakelijk: meer dan alleen feijoada 

Wanneer we het hebben over zakendoen in een Portugeestalige context, kunnen we niet om de rijke culinaire traditie heen. Zakelijke lunches of diners zijn niet alleen gelegenheden om contracten te bespreken, maar ook om een diepere relatie op te bouwen met partners. 

Sociaal kapitaal: het belang van relaties 

In de Portugeestalige wereld, van de Atlantische kust van Portugal tot de bruisende steden van Brazilië, speelt het opbouwen van relaties een cruciale rol in zakelijk succes. Het gaat niet alleen om wat je weet, maar ook om wie je kent. 

De rijke literatuur en het zakelijke discours 

Een andere interessante dimensie van de Portugese taal is de rijke literaire traditie, die op subtiele wijze doordringt in het zakelijke discours. Zakelijk Portugees maakt vaak gebruik van een uitgebreid vocabulaire en idiomatische uitdrukkingen die hun wortels hebben in de literatuur. 

De Portugese taal biedt een schat aan mogelijkheden voor wie zich op het internationale zakelijke toneel begeeft. En het is niet slechts een kwestie van het beheersen van de grammatica en woordenschat. Zakelijk Portugees is als een gelaagde taart, rijk aan verschillende invloeden en nuances die alleen kunnen worden begrepen door diepgaande culturele kennis en inzicht. Dat klinkt wellicht wat zwaar, maar een cursus Portugees zou een mooie start zijn van je avontuur. 

More To Explore