Wat moet je doen als je geen opleiding kan kiezen?

Wat moet je doen als je geen opleiding kan kiezen?

Share This Post

Of je nu in het laatste jaar van de mavo, havo of vwo zit, iedereen krijgt ermee te maken: welke opleiding moet ik kiezen? Dit is een keuze die misschien niet al te zwaar weegt, want als iets immers niet bevalt kan je er nog altijd mee stoppen. Beter is om meteen een keuze te maken die weloverwogen is zodat je binnen de vastgestelde tijd van een opleiding dit kan afronden en vroeg op zoek kan gaan naar een baan die er bij aansloot. Maar sommige mensen weten helaas niet wat bij hun past en hebben een extern bureau nodig. Bepaalde middelbare scholen hebben de juiste hulp al in huis. 

Wat als je middelbare school niet helpt 

Helaas heeft niet iedere middelbare school een decaan in huis, of eentje die capabel genoeg is en er goed voor is opgeleid. Omdat veel jonge mensen hulp bij studiekeuze niet stoer vinden om naartoe te gaan is dit een hele drempel om over te stappen. Dit is helemaal nergens voor nodig, je toekomst is hartstikke belangrijk en daarom kan je maar beter vroeg hulp zoeken dan maar wat kiezen en uiteindelijk na een jaar of 2 ongemotiveerd thuis zitten en niet weten wat je wil in het leven. Er zijn speciale trajecten beschikbaar om erachter te komen bij externe bureaus zodat jij een goede studiekeuze kan maken. 

Een vrijblijvend eerste gesprek 

Er bestaan veel bureaus op het gebied van studiekeuzecheck en ze beweren allemaal het beste te kunnen helpen. Maar hoe kies je de juiste? De meeste bedrijven hanteren ongeveer hetzelfde uurtarief en aantal gesprekken dus daar kan je niet het onderscheid door maken. Je kan wel kijken of bedrijven een vrijblijvend eerste gesprek aanbieden. Wanneer dit het geval is komt een bedrijf vaak betrouwbaar over omdat ze niet uit zijn om alleen de eigen zakken te vullen zonder de scholier verder te helpen. Daarnaast zijn reviews een goede manier om ervaringen te lezen van oud deelnemers van het traject. 

Door het gehele land beschikbaar 

Het mooie van een extern bureau is dat ze echt door het hele land vestigingen hebben. Echt in iedere uithoek van Nederland is er een vestiging waar ze jou aan de studie kunnen helpen. De vestigingen bevinden zich altijd in een grote stad waardoor ze goed bereikbaar zijn met het ov voor de mensen die toch van iets verder weg moeten komen. Van Groningen tot Maastricht en van Zwolle tot Haarlem, het maakt niet uit waar je woont, er is altijd wel een vestiging in de buurt. Waar wacht je dus op? Schrijf je snel in voor een traject! 

More To Explore