Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een master of business administration, ben je waarschijnlijk al bekend met het bedrijfsleven. Het is namelijk een master opleiding die je kunt doen als je al een bachelor op HBO niveau of universitair niveau hebt voltooid. Als dit niet het geval is, kan je ook toegang verkrijgen door een 21+ toets af te ronden. Anders dan een reguliere mastergraad, is een MBA vele malen meer praktisch gericht. Je leert dus echt hoe het eraan toe gaat in het bedrijfsleven.
De oorsprong van deze opleiding
Een opleiding om master te worden in business administration komt uit de VS. Het ontstond veelal om de jonge starters in het bedrijfsleven meer ervaring en nuttige kennis te leveren. Wat je bij een reguliere business bachelor leert is natuurlijk ook hartstikke waardevol, maar je mist dan vaak hoe het er in het echte leven aan toe gaat. Een MBA wordt vaak ook niet met een scriptie afgesloten, maar met projecten en casussen. In de VS is het ook gebruikelijk dat een bedrijf een deel van het collegegeld betaalt als de student de opleiding succesvol afrondt. Er wordt dat ook verwacht dat die na de afronding bij het betreffende bedrijf fulltime aan de slag zal gaan.
Het doel is dan een nieuwe werknemer in dienst te nemen met veel kennis over het bedrijfsleven, maar ook ervaring over hoe je te werk gaat. De master of business administration leert de student ook hoe je het management op een effectieve manier kunt ondersteunen. Een echte aanwinst voor het bedrijf dus.
Hoe begin je met een mba?
Een MBA komt dus oorspronkelijk uit de VS. Maar in Europa wordt deze graad aangeboden aan studenten die al een bachelor op HBO of universitair niveau hebben afgerond. Het is dus een opleiding die je niet direct na de middelbare school kunt volgen. Deze speciale vorm van een mastergraad wordt ook uitsluitend aan een beperkt aantal opleidingsinstituten gegeven. Verder verschilt de kwaliteit van de opleiding ook per aanbieder.
Als je nooit een bachelor op HBO of universitair niveau hebt voltooid, is het overigens wel mogelijk om met een 21+ toets binnen te komen. Deze toets kan elke hogeschool zelf samenstellen. Het is dus geen garantie dat bij het behalen van een 21+ toets aan de ene instelling, het automatisch betekent dat je die bij een andere school ook zou halen.
Verschillende specialisaties binnen de opleiding
Een master of business administration kan je op verschillende manieren invullen. Je kunt gaan voor general business management, wat betekent dat je van meerdere afdelingen leert hoe het in elkaar steekt. Je kunt dan op meerdere departementen komen te werken nadat je de opleiding hebt afgerond. Het nadeel is wel dat je minder specifieke kennis hebt over één bepaalde afdeling. Veel bedrijven zullen gelukkiger zijn met een student die de MBA met een specialisatie heeft afgerond.
Zo kun je onder andere kiezen uit specialisaties zoals marketing management, financieel management, personeelsbeleid, bedrijfseconomie en internationaal bedrijfsbeheer. Je hebt dan meer kennis over een bepaalde afdeling binnen het bedrijfsmanagement en dit kan heel waardevol zijn. Daarnaast bestaat een master ook uit een deel aan keuzevakken. Die kan je uitstekend invullen met vakken die de andere specialisaties zullen volgen. Aan het einde van je opleiding ben je dan expert in een specifiek gebied, met uitbreiding van kennis over de andere vakgebieden.