Wat zijn de mogelijkheden voor een zakelijke lening?

Zakelijke lening afsluiten

Share This Post

Wanneer kies je er als ondernemer precies voor om een zakelijke lening af te sluiten? En zijn er ook voorwaarden waaraan je moet voldoen? Wie geld nodig heeft voor een zakelijke financiering kan geen persoonlijke lening of doorlopend krediet hiervoor afsluiten, je zult dan echt een zakelijke lening moeten afsluiten. Maar hoe zit dat eigenlijk precies rond zakelijk lenen?

Zakelijke lening nodig?

Om zakelijk verder te komen kan een zakelijke lening goed van pas komen. Waar ga je dan naartoe als ondernemer? Naar je eigen bank? Maar doe je daar wel verstandig aan? Allemaal vragen die niet direct duidelijk zijn. Ga voor jezelf na wat voor jou de belangrijkste criteria zijn voor het afsluiten van een zakelijke lening:

  • Rente. Veel banken en overige financiële instellingen hanteren om en nabij hetzelfde rentepercentage. Er kunnen echter verschillen zijn, maar deze bevinden zich dan vaak in het tweede cijfer achter de komma. Hier valt eigenlijk niet veel winst te behalen.
  • Looptijd. Het kan zijn dat de ene financiële instelling een looptijd van een half jaar kent, waar je bij een ander tot 2 jaar kunt aflossen. Wat is voor jou belangrijk?
  • Type aflossing. Ook hier tref je verschillen. Zo kun je bij de ene geldverstrekker uitsluitend maandelijks het afgesproken bedrag aflossen, waar een ander aanbiedt om pintransacties af te romen ter voorbeeld. Flexibel aflossen versus vastomlijnd aflossen.
  • Hoogte van het bedrag. Je kunt hierin verschillen tegenkomen tussen de verschillende aanbieders. Soms kunnen deze verschillen werkelijk groot zijn.
  • Beschikbaarheid lening. Wanneer staat het geld op jouw rekening bijgeschreven? En is dit termijn belangrijk voor je? De verschillen kunnen groot zijn. Bij de ene aanbieder gaan er dagen overheen, en bij de ander weken.

Bestedingsdoelen lening

Geldverstrekkers zullen je vragen voor welk doeleinde jij de zakelijke lening wenst te gebruiken. Bestedingsdoelen kun divers zijn, misschien wil je uitbreiden, een investering doen, of heb je juist tijdelijk extra geld nodig om je bedrijf overeind te houden. Want dat laatst komt natuurlijk ook voor. Je kunt als bedrijf tijdelijk in een financieel lastige positie komen indien (grote) betalingen van je klanten aan jou uitblijven. Of ineens moet er een groot bedrag aan de belastingdienst betaald worden. Allemaal zaken die jouw bedrijf onder financiële druk kunnen zetten. Een zakelijke lening kan snel uitkomst bieden.

Kom ik in aanmerking voor een zakelijke lening?

Praktisch iedere financiële instelling verwacht dat jij documenten kunt overleggen waaruit blijkt dat je:

  • Minimaal 1 jaar actief bent en staat ingeschreven bij de kamer van koophandel.
  • Jouw jaaromzet meer dan € 50.000 per jaar is.
  • Jij een eenmanszaak, VOF, BV, ZZP’er of maatschap bent.

Kun jij de bovenstaande punten met een ja beantwoorden, dan houdt niets je tegen om vrijblijvend een aanvraag te doen. Zo weet je direct wat je kunt lenen en welke kosten hiermee gemoeid gaan. Uiteraard kost het lenen van geld je geld in de vorm van rente.

More To Explore