Een bestaande website kopen vs. er zelf een beginnen vanaf nul

Share This Post

Een online bedrijf van de grond af aan beginnen kost tijd. Websites moeten eerst zichtbaarheid in zoekmachines verwerven voor je je onderneming realistisch te gelde kunt maken. Als je geen tijd hebt om inkomstenstromen te creëren, is de alternatieve optie een bestaande website te kopen.

Omzeil oprichtingskosten

Zelfs websites die geen winst maken kunnen enorm waardevol zijn. Overweeg de setup kosten van een website en de tijd die ermee gemoeid is. Als je een operationele website kunt kopen waarin duizenden ponden en honderden uren geïnvesteerd zijn in inhoud, het opzetten van sociale kanalen, het aanpassen van het Content Management Systeem enzovoort, dan zou je wel eens een winnaar kunnen zijn.

Ervan uitgaande dat je je de kosten vooraf (de vraagprijs) kunt veroorloven, hoef je je dan alleen nog maar te concentreren op groeigebieden en het optimaliseren van de site om goed te presteren.

Het opzetten van een website om goed te ranken in Google kost meestal 6 maanden aan gecoördineerde inspanning, maar kan tot twee jaar duren, afhankelijk van de industrie.

Als een eigenaar van een website het na 12 maanden heeft opgegeven, koop je misschien een waardevolle website tegen een lage investering, die klaar is om het goed te doen.

Het is echter absoluut noodzakelijk de website vóór de aankoop door te lichten, anders zou je veel geld kunnen betalen voor een hoop geërfde problemen. Een bestaand bedrijf kopen vereist due diligence. Je moet de digitale voetafdruk evalueren en begrijpen welke bedrijfskosten ermee gemoeid zijn in verhouding tot de potentiële inkomsten van de website. Dit artikel helpt je de vragen te ordenen die je moet beantwoorden om de voor- en nadelen van het kopen van een bestaande website tegen elkaar af te wegen.

Tip: Website Verkopen of Kopen? 300+ Websites Te Koop

Hoe waardeer je een website

Bedrijfsanalisten bevelen aan dat de waarde van een bedrijf tienmaal de brutowinst is, vijfmaal de gemiddelde opbrengst of tweemaal de totale opbrengst van de twee voorgaande jaren. Andere financiële adviseurs beweren dat een online bedrijf meestal drie tot zes keer meer waard is dan de winst die met een website gemaakt wordt, vóór aftrek van rente en belastingen.

Website taxatie rekenmachines

Voor je begint met de evaluatie van een website, volgt hier een waarschuwing: tijdens je onderzoek zul je ongetwijfeld website taxatie calculators ontdekken. Mocht je ervoor kiezen ze te gebruiken, behandel ze dan als weinig meer dan nieuwsgierigheid, want je zult snel tot de ontdekking komen dat ze in het beste geval onbetrouwbaar en in de meeste gevallen onbruikbaar zijn.

Website taxatie calculators zijn leuke hulpmiddelen, maar bieden in werkelijkheid weinig meer dan amusementswaarde. Het berekenen van de werkelijke waarde van een website vereist veel gegevens verzamelen en grondig due diligence onderzoek om na te gaan of de informatie die je bij de hand hebt nauwkeurig en betrouwbaar is. Geen enkel automatisch hulpmiddel kan je een goede website taxatie geven.

Het is een feit dat een website slechts zoveel waard is als een koper bereid is ervoor te betalen.

Of je nu een bestaande website koopt of je bent een online bedrijfseigenaar die van je melkkoe wil profiteren, je moet weten hoeveel je website waard is.

Het nauwkeurig taxeren van een website kan een uitdaging zijn. Maar als je relevante gegevens hebt en een duidelijk idee in je hoofd over de voor- en nadelen van een specifieke website en de potentiële winstgevendheid van de markt, zal het uitvoeren van due diligence je helpen een beslissing te nemen met je hoofd en niet met je hart.

Uitgelicht: Bedrijf kopen? 350+ Bedrijven te koop | Online Bedrijf Overnemen

Wat is Website Due Diligence?

Due diligence is nodig om de echtheid van een website na te gaan, zodat je zeker weet dat de website de rol vervult die de verkoper beweert dat hij vervult. Het merendeel van de informatie over een website moet door de verkoper verstrekt worden en het is jouw taak om dubbel te controleren of het allemaal klopt. Hoewel je sommige controles kunt uitvoeren met behulp van gratis online hulpmiddelen, zijn de meeste daarvan, van zoekwoorden checkers tot website auditors niet betrouwbaar.

More To Explore