Vijf gewoontes van succesvolle ondernemers en hoe jij ze kan toepassen

Wat je kunt leren van succesvolle ondernemers en hoe je dit kunt toepassen

Share This Post

Als ondernemer wordt er veel van je gevraagd en moet je vaak overal tegelijk zijn. Dit vergt veel van je energie en daarom zijn goede gewoontes in je dagelijkse routine het verschil tussen succes en falen. Er is onlangs een onderzoek gedaan naar 150 succesvolle ondernemers uit verschillende branches om erachter te komen welke gewoontes hen succesvol maken. In dit artikel lees je wat deze 10 dagelijkse gewoontes zijn en hoe je deze voor jezelf kan toepassen.

1. Lezen

Het leven van een ondernemer kan erg druk zijn, dus tijd vrijmaken om een boek te lezen staat wellicht op de laatste plaats van je to-do lijst. Echter is het zo dat je met lezen je kennis in snel tempo kan verhogen en daarnaast geeft het ook een enorme creativiteit boost. Twee factoren die de groei van je onderneming kunnen stimuleren.

Investeerder Warren Buffet besteed zelfs 80% van zijn dag aan lezen, zijn filosofie is dat lezen ervoor zorgt dat kennis zich opbouwt, net als compound interest.

Door ’s ochtends direct na het wakker worden te lezen start je je dag fris en vol inspiratie. Het slechtste wat je kan doen als ondernemer is je dag beginnen met het openen van je mailbox. Bovendien kun je door te lezen voor het slapengaan goed tot rust komen na een lange dag en sneller in slaap vallen.

Succes door te lezen

2. Houd je aan een dagelijkse routine

Een dagelijkse routine creëert houvast en zorgt ervoor dat je productiever bent door de dag heen. Hoe dit komt? Doordat je brein en je lichaam weten wat ze te wachten staat verspil je minder energie aan kleine taken en houd je meer energie en denkkracht over voor de belangrijkste taken gedurende de dag. Je kunt beginnen met het opstellen van een ochtend en avond routine. Hieronder vind je een voorbeeld ter inspiratie.

Avondroutine:

 • Volgende dag plannen
 • Laatste twee uur voor het slapen scherm-vrij spenderen
 • Tandenpoetsen
 • Reflecteren op de dag
 • Lezen
 • Probeer iedere dag zelfde tijd te slapen

 Ochtendroutine:

 • Probeer iedere dag dezelfde tijd op te staan
 • Stap direct uit bed – ‘If you snooze, you lose’
 • Drink 2 volle glazen water
 • Mediteren
 • Koude douche
 • Ontbijten
 • Stel je to-do lijst op voor de dag
 • Hardlopen of krachttraining
 • Start met de moeilijkste taak van deze dag

 

Ieder mens is anders dus voor de een werkt deze routine goed voor de ander werkt dit minder. Test dus eerst een bepaalde periode uit of deze gewoonte bij je past en maak dan een goede beslissing.

3. Mediteren

Het is natuurlijk geen geheim dat ondernemers snel moeten beslissen over belangrijke zaken. Daarom is het van groot belang dat je als ondernemer altijd scherp en gefocust bent, dagelijkse meditatie kan je hierbij helpen. Mediteren zorgt namelijk voor een betere nachtrust en meer energie.

Ray Dalio, oprichter van ‘s werelds grootste hedge fonds zweert bij meditatie. Ray mediteert al 40 jaar en hij zegt dat meditatie voor hem de belangrijkste gewoonte is geweest in zijn weg naar succes.

Om te starten met mediteren vind je hier een kort stappenplan.

 1. Zoek een plaats waar je rustig kunt zitten.
 2. Stel een tijdslimiet in. Als je net begint, kan het helpen om een korte tijd te kiezen, zoals vijf of tien minuten.
 3. Let op je houding. Zorg ervoor dat je stabiel zit en in een houding waarin je een tijdje kunt blijven zitten.
 4. Voel je adem. Volg de sensatie van je ademhaling als je in- en uitademt.
 5. Merk op wanneer je gedachten afdwalen. Het is onvermijdelijk dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling. Als je merkt dat je gedachten afdwalen breng dan gewoon je aandacht terug naar je ademhaling.
 6. Veroordeel jezelf niet en obsedeer niet over de inhoud van de gedachten waarin je verdwaalt. Kom gewoon terug naar je ademhaling.

Hoe mediteren bijdraagt aan je succes

 4. Start je dag met beweging

We weten natuurlijk allemaal dat beweging goed is voor je fysieke gezondheid. Maar mentaal heeft het ook talloze voordelen. Zo kan het starten van de dag met beweging onder andere je creativiteit, geheugen en focus verbeteren.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de cognitieve delen van het brein (oftewel de delen die over de laatstgenoemde factoren gaan), groter zijn bij mensen die regelmatig bewegen dan bij mensen die dat niet doen.

Als het je niet lukt om ’s ochtends tijd te maken om naar de sportschool te gaan, probeer dan op zijn minst een kwartiertje te wandelen. Andrea Heuston, oprichter en CEO van Artitudes Design, begint haar dag altijd met een wandeling. Dit zorgt er bij haar niet alleen vo

or dat ze energiek de dag begint, maar ook haar beste ideeën komen in deze wandelsessies naar boven. Zo’n wandeling kan dus erg productief zijn.

5. Bijhouden van een dagboek

Je hersenen zijn bedoeld om complexe vraagstukken op te lossen en nieuwe ideeën op te doen, niet als opslagplaats om dingen te onthouden. Door regelmatig een dagboek bij te houden maak je je hoofd vrij en verspil je minder energie aan het opslaan van gedachten. Zo houd je meer energie over voor het oplossen van problemen.

Daarnaast zorgt het bijhouden van een dagboek voor het verminderen van stress en het verbeteren van je mentale gezondheid.

Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, kent zijn succes toe aan het bijhouden van een dagboek. “Ik houd altijd een pen en dagboek bij, hoe had ik anders naar mijn ideeën kunnen handelen als ik ze niet meer weet?”

Waarom een dagboek bijhouden bijdraagt aan je succes

Een dagboek kun je onder andere gebruiken voor de volgende punten.

 • Doelen opstellen
 • Brainstormen
 • To-do lijstjes
 • Maken van beslissingen

 

Als je een startende ondernemer bent kan het toepassen van deze gewoontes je heel ver brengen. Wel kan het erg lastig zijn om alles in een keer toe te passen, zeker als je al veel tijd besteed aan je onderneming. Probeer daarom niet alles in een keer te doen. Maar pas een nieuwe gewoonte per maand toe.

Wat ook heel goed kan helpen is om een nieuwe gewoonte samen met andere toe te passen. Dit zorgt ervoor dat je elkaar verantwoordelijk houdt en motiveert. The Entrepreneur House, een community voor jonge ondernemers, kan je hierbij helpen. Zij organiseren maandelijks ‘habit challenges’, in deze challenge implementeren ze samen nieuwe gewoontes.

Daarnaast gaat The Entrepreneur House in de toekomst ook samen- woon en werk plekken aanbieden, speciaal voor jonge ondernemers. Zeker iets om in de gaten te houden dus! Om op de hoogte te blijven kun je The Entrepreneur House volgen op LinkedIn.

Meld je hier aan voor de community.

More To Explore