Zo stimuleer je afvalscheiding binnen je bedrijf

graag met alt tag “afvalscheiding binnen je bedrijf

Share This Post

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten naar een duurzame wereld is het creëren van een circulaire economie. Dit is een economie waarin materiaal niet eenmalig maar meerdere keren wordt gebruikt. Steeds meer bedrijven maken de keuze om bij te dragen aan een duurzame wereld door afval te scheiden. Een van de redenen voor deze keuze heeft betrekking tot de wetgeving die geldt voor bedrijven in Nederland. Als afval niet wordt gescheiden kun je een boete krijgen van de overheid. Daarnaast zorgt afval scheiden voor een betere reputatie van jouw bedrijf, hetgeen meer winst kan opleveren. Om afval te scheiden heb je voldoende ruimte in afvalcontainers nodig. Huur daarom voor elke afvalstroom binnen je organisatie een geschikte container en een restafvalcontainer via Bedrijfsafval.nl. Zo ben je klaar om bedrijfsafval te scheiden.

Afvalsoorten

Er bestaan verschillende afvalsoorten binnen een bedrijf en de overheid stimuleert om deze soorten gescheiden te houden. Hierdoor kan er immers gerecycled worden, een concrete manier om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Een rolcontainer huren is hierbij van groot belang, zodat je afval direct bij de bron kunt scheiden. Breng vooral de verschillende afvalsoorten binnen jouw bedrijf in kaart. Door een helder overzicht voorkom je namelijk dat er fouten worden gemaakt. Verder is het van belang om met etiketten te werken, zodat medewerkers tevens weten wat voor afval zij in de container mogen gooien. 

De normen creëren

Een belangrijke stap bij het creëren van een circulaire economie is het veranderen van de normen binnen jouw bedrijf. Misschien dat het bij jouw bedrijf heel lang normaal is geweest om afval zomaar weg te gooien en niet te scheiden. Verandering van gedrag kun je alleen maar faciliteren door de normen te veranderen. Stel bijvoorbeeld een helder doel met betrekking tot het scheiden van afval en deel dit met de medewerkers. Goede communicatie is van groot belang bij het veranderen van gedrag. Verder moet je goed gedrag belonen en mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen aanspreken. 

Maatregelen doorvoeren

Naast het veranderen van de norm binnen jouw bedrijf geldt dat het tevens van belang is om een aantal concrete maatregelen te nemen. Een van deze maatregelen heeft betrekking tot het plaatsen van voldoende afvalbakken zodat je afval direct kunt scheiden. Plaats deze afvalbakken niet in de zon maar in de schaduw, zodat wordt voorkomen dat vervelende luchtjes ontstaan waar iedereen die langsloopt last van heeft. Verder is het van belang om voldoende duidelijkheid te creëren, dit doe je door taken en verantwoordelijkheden te spreiden onder medewerkers binnen jouw bedrijf. 

Taken en verantwoordelijkheden

Binnen het bedrijf kunnen meerdere mensen een bijdrage leveren aan het veranderen van gedrag met betrekking tot afval scheiden. Geef een aantal mensen bijvoorbeeld een concrete taak, onder andere zoiets als de rolcontainer om een bepaalde tijd te legen. Daarnaast is het belangrijk om mensen verantwoordelijk te houden. Geef iemand de taak om onder de medewerkers het scheiden van afval te motiveren. Bij het halen van een doelstelling mag best een feest gevierd worden of een andere manier van belonen worden toegepast, aangezien iedereen een bijdrage kan leveren aan het behalen van de doelstelling.

More To Explore

Business

Ontdek de charme van vergaderen in Drenthe

Ben je op zoek naar een inspirerende locatie voor je volgende vergadering? Dan is vergaderen in Drenthe de perfecte keuze. Deze unieke regio biedt niet