7 Tips om te Starten met Beleggen

Tips om te beginnen met beleggen

Share This Post

Beleggen is een bekend begrip. Iedere belegger stelt zichzelf de vraag: “Hoe beleg ik mijn vermogen?” Als je dit artikel leest, betekent het dat je geïnteresseerd bent om meer kennis op te doen en van plan bent om te gaan met beleggen. Maar waar moet je beginnen? Wij geven je een 7 tips die je helpen om te beginnen met beleggen.

Disclaimer: let op, dit is geen financieel advies. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk om te bepalen hoe je belegt en waar je dit doet.

Tip 1: bepaal je beleggingsdoel

Om te beginnen met beleggen is het van belang je beleggingsdoel vast te stellen, maar wat is een beleggingsdoel nou eigenlijk? Eigenlijk betekent een beleggingsdoel het bepalen en vaststellen van wat je met beleggen wilt bereiken.

Het beleggingsdoel kan meerdere doeleinden bevatten. Een beleggingsdoel kan bijvoorbeeld zijn om extra geld opzij te zetten voor je kinderen een goede studie of het aflossen van hypotheek. Het beleggingsdoel kan ook betekenen dat je financiële situaties onder controle houdt en er later op pensioengerechtigde leeftijd beter van gaat leven.

Om dit te bereiken is het verstandig om je beleggingsdoel in zicht te houden en niet te handelen vanuit emoties. Hier speelt een gedegen beleggingsstrategie dus een grote rol.

Tip 2: bepaal voor hoelang je wilt beleggen

Voor je begint met beleggen moet je eerst helder hebben hoelang je het geld wilt vastzetten. Dit is onderdeel van je beleggingsstrategie. De beleggingstermijn kun je opdelen in 3 varianten, namelijk beleggingsdoelen voor op de korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Wat het verschil hiervan is, zal ik je hieronder uitleggen.

Beleggen op de korte termijn

betekent dat je belegt om in een bepaalde periode van maximaal 1 jaar je geld te laten groeien. Met beleggen op korte termijn wordt vaak belegd bij aandelen, maar soms ook in deviezen of valuta’s.

De voordelen hiervan zijn: je kan in een korte tijd een leuk rendement maken. De nadelen daarvan zijn dat er een behoorlijk risico op beleggingsverliezen bestaat, tenzij je ervoor kiest om belegd te blijven voor de lange termijn.

Beleggen middellange termijn

betekent dat je belegt in bepaalde tijdspannen van 1 tot 10 jaar. Met beleggen op middellange termijn wordt vaak belegd bij aandelen, maar soms ook in vastgoed of obligaties. Wat het verschil is met beleggen op de korte termijn en beleggenop de lange termijn zal ik je hieronder uitleggen.

De voordelen hiervan zijn: Je belegt in bepaalde waardepapieren die meer voldoening geven aan je belegging, als aandelen bezitten. Het bezit van vastgoed en obligaties geeft bezitters bijvoorbeeld een grondbezit of beter rendement op hun vermogen.

De nadelen hierbij is dat er behoorlijk risico op verlies ontstaat en dat handelsspanningen minder veel doorwegen in de beleggingsmarkt.

Beleggen op de lange termijn

betekent dat belegd wordt in bepaalde tijdspannen vanaf 10+ jaar. Als belegger beleg je met beleggingen op de lange termijn in zekere waardepapieren, zoals aandelen en vastgoed.

Beleggen op de lange termijn is beter bekend als beleggen in bepaalde waardepapieren. Met beleggen op de lange termijn bezit je iets voor een bepaalde periode van 10 jaar of meer, door belegd te zijn in vastgoed en aandelen. Ook kan met beleggen op de lange termijn belegd worden in obligaties en andere verstandige keuzes die een beter rendement geven.

De voordelen hiervan is dat er weinig tot geen risico ontstaat en als bezitters van vastgoed of aandelen krijg je eigen lijk bezitters van niet alle bezittingen. De belegger bezit dan bepaalde waardepapieren en kan er op wachten dat de beurs meer waarde gaat geven aan het bezit. De nadelen hiervan is dat er weinig tot geen handelsspanning voorkomt in de beleggingsmarkt.

Tip 3: beleg alleen met geld dat je ook écht kunt missen

Als beginnende belegger is het verstandig om te beginnen met geld dat je écht kunt missen. Dat betekent dat als je het geld verliest, het je leven niet zal veranderen. Als dit voor de meeste mensen een hoge lat lijkt, bedenk dan dat beleggen met geleend geld of creditcards al snel kan leiden tot een verslaving aan dingen kopen op marge (met schuld). Hier zit je uiteraard niet op te wachten.

Tip 4: bedenk hoeveel risico je kan en wilt lopen

Begrijp dat sommige mensen zeer bereid zijn risico’s te nemen in hun beleggingsportefeuille, terwijl anderen er liever minder van hebben. Hoewel het niet nodig is om een expert te worden over dit onderwerp, moet je je op zijn minst bewust zijn van de verschillende soorten beleggingen en hoeveel rendement ze kunnen opleveren (en ook wat er mis kan gaan).

Als je bijvoorbeeld aandelen koopt in een groeiend bedrijf als Facebook of Apple dan zal er altijd onzekerheid zijn over de vraag of die bedrijven winst zullen blijven maken en rendement voor de aandeelhouders zullen blijven opleveren. Dit soort aandelen (een groeiaandeel) heeft daarom meer potentiële opwaartse, maar ook grotere neerwaartse risico’s dan veel andere soorten. Voor de meeste beleggers met een langere tijdshorizon vormen deze aandelen aantrekkelijke kansen, omdat je houdperiode betekent dat zelfs slecht nieuws nu grotendeels irrelevant wordt als je ervoor kiest de aandelen vele jaren aan te houden.

Anderzijds, als je je geld met een kortere tijdshorizon wilt beleggen (bijvoorbeeld als je voor je pensioen spaart), dan zijn beleggingsvormen als obligaties en fondsen misschien betere opties, omdat ze minder risico op verlies bieden dan groeiaandelen. Het is belangrijk dat je al deze verschillen begrijpt voor je gaat beleggen!

Tip 5: zelf beleggen of laten beleggen? (vermogensbeheer)

Sommige mensen willen hun geld zelf beleggen, terwijl anderen het liever door een professional laten doen. Als je besluit dat je niet de tijd of de bereidheid hebt om je eigen beleggingen te beheren, dan is vermogensbeheer misschien een goede optie voor je. Vind je het juist interessant om zelf de financiële markten te ontdekken en op de beurs te handelen? Dan is zelf beleggen wellicht iets voor jou.

Tip 6: kies waarin je wilt beleggen

Sommige mensen beleggen graag in aandelen, terwijl anderen de voorkeur geven aan onroerend goed. Sommigen willen een mix van beide en sommigen nog meer beleggingen zoals cash of obligaties. Het belangrijkste is dat je iets vindt waarbij je je op je gemak voelt met de beleggingssoort en het prijsniveau. Beleggingsgroepen horen namelijk voor rust te zorgen en niet voor stress.

Spreiding is erg belangrijk wanneer je begint met beleggen. Dit houdt in dat je je geld over verschillende soorten beleggingen spreiden. Als je al je eieren in één mand legt, is het risico groter dat het rendement lager dan verwacht of zelfs negatief zal zijn.

Vroeg beginnen met beleggen geeft meer kans op het behalen van hoge beleggingsopbrengsten, want tijd telt ook! Er zijn veel voorbeelden van mensen die op jonge leeftijd met beleggen begonnen het groot maakten door regelmatig kleine bedragen te sparen en die dan zorgvuldig te beleggen. Dit is het effect van compounding interest oftewel rente op rente.

Tip 7: stippel een beleggingsstrategie uit

Er zijn meerdere beleggingsstrategieën die je kunt hanteren. Hieronder benoemen we er drie om je een beetje op weg te helpen:

1 . Beleggen in goedkope indexfondsen

Door in een of meer goedkope indexfondsen te beleggen, kun je je spaargeld in de loop van de tijd opbouwen. Indexfondsen worden passief beheerd, wat betekent dat ze niet veel beheer vereisen en dat hun vergoedingen meestal lager zijn dan de alternatieven (bv. actief beheerde beleggingsfondsen). Beheerders van indexfondsen houden meestal een mandje effecten aan die een onderliggende benchmark zoals de S&P 500 nauwgezet volgen. Het doel is een brede blootstelling aan verschillende sectoren te bieden en tegelijk de kosten laag te houden door schaalvoordelen. Als je niet zeker weet hoe je je geld het best over activaklassen verdeelt, kan dit het overwegen waard zijn, omdat er geen hoge kosten aan verbonden zijn, maar toch diversificatievoordelen biedt tegen relatief weinig kosten in vergelijking met andere soorten beleggingen die er zijn.

2. Groeibeleggen

Hier koop je aandelen in bedrijven waarvan verwacht wordt dat ze snel zullen groeien en hoge winsten zullen genereren in verhouding tot de waarde van hun aandelen. Je kunt dit doen door te beleggen in individuele groeibedrijven of via een actief beheerd beleggingsfonds dat zich op dit soort aandelen concentreert, en waaraan hogere kosten verbonden kunnen zijn dan aan indexfondsen. Deze strategie houdt in dat je een groter risico neemt dan wanneer je je geld in goedkope indexfondsen steekt, want het is mogelijk dat de prijs van je belegging sterk daalt als er slecht nieuws is over een of meer bedrijven die in de portefeuille zijn opgenomen. Maar zelfs als de koersen dalen, herstellen ze zich meestal na verloop van tijd, omdat snelgroeiende bedrijven over het algemeen aantrekkelijke beleggingen zijn, omdat ze waarschijnlijk winstgevend zullen zijn in de toekomst

3. Lifecycle beleggen

Lifecycle beleggen is een benadering waarbij je je beleggingen in de loop van de tijd in verschillende “emmers” verdeelt. Een deel van het geld dat je belegt gaat naar risicovollere beleggingen (bv. groeiaandelen), terwijl conservatievere beleggingen in reserve worden gehouden voor als je ouder bent en je moet beschermen tegen marktvolatiliteit, waardoor het onbereikbaar zou worden tot de pensioendatum aanbreekt.

Een andere mogelijkheid is te beginnen met een heel eenvoudige portefeuillemix bestaande uit indexfondsen of ETF’s, en dan geleidelijk de toewijzingen te verschuiven naar agressievere keuzes naarmate je dichter bij de pensioengerechtigde leeftijd komt.

Zoals eerder gezegd, vergt dit minder inspanning dan andere methoden omdat je gewoon eenvoudige goedkope fondsen kunt kopen zonder ze dagelijks nauwkeurig te hoeven volgen.

Tot slot

Na het lezen van dit artikel kun je als het goed is beginnen met beleggen. Ook als je niet veel spaargeld hebt. Door deze tips te volgen kun je in de loop van de tijd je vermogen opbouwen en beginnen te sparen voor je pensioen of andere financiële doelen die belangrijk voor je zijn. Nogmaals: dit is geen financieel advies en gebruik ten alle tijden je gezond verstand. Beleg alleen met geld dat je écht kan missen en zorg ervoor dat je ervaring opdoet.

More To Explore